EOS – kryptovaluta för smarta kontrakt och decentraliserade applikationer

I vårt inlägg från 12 januari 2018 om vilka kryptovalutor vi investerar i inför 2018 skrev vi om EOS. Nu är det dags att gå in lite djupare i varför EOS är intressant ur både en teknisk aspekt och en ren tradingaspekt.

Vilken typ av kryptovaluta är EOS?

EOS kan kategoriseras in i samma typ av kategori som Ethereum, NEO och Cardano (ADA). Alla dessa kryptovalutor kan användas för smarta kontrakt, det vill säga för mycket mer än transaktioner som Bitcoin endast kan användas för. EOS bygger på blockkedjetekniken men är så pass avancerat att du kan se det som ett operativsystem. Utvecklare av appar kan använda EOS för sin produktionssättning så att apparna blir decentraliserade och finns i blockkedjan. Det unika med EOS är att det är skalbart i flera dimensioner vilket gör att flera miljoner transaktioner kan göras varje sekund till en kostnad av ca 0,01/5000 USD, dvs 0,000002 dollar. En transaktion är när något ska sparas, exempelvis att någon ger en like på ett inlägg eller skriver ett inlägg i en app som Facebook.

Det finns givetvis ett whitepaper och massor av youtubevideos att läsa och titta på för den som är intresserad av att grotta ner sig i de tekniska detaljerna.

Är EOS ännu ett shitcoin?

Tittar man på CoinMarketCap så är EOS den femte mest värdefulla kryptovalutan av alla kryptovalutor per 5 maj 2018 så det är absolut inget shitcoin. Priset var desto lägre när vi skrev inlägget om vad vi investerar i inför 2018 och vi ger inga investeringsråd om vad du bör köpa eller sälja idag.

Det är framför allt sista månaden priset börjat stiga och anledningen till det kommer vi snart förklara.

 

Distribution av EOS

Sättet som de säljer EOS på nu under den ettåriga introduktionsfasen är unikt för denna kryptovaluta. Kryptovalutan EOS är inte lanserad ännu, den kommer lanseras under juni 2018, och då kommer tilldelningen av EOS att ske utifrån hur många EOS tokens man har som lagras på Ethereumblockkedjan (ERC-20-tokens). För dig som handlat aktier så kan dessa tokens liknas vid teckningsrätter om den framtida kryptovalutan EOS liknas vid aktier.

Sättet det går till på är att de varje dag i 350 dagar fördelar ut 2 miljoner EOS tokens till de som betalat in Ether den dagen till deras Ethereumkonto. Utifrån hur många ether de får in en given dag bestäms priset den dagen i distributionen. Säg att de får in 10 000 ether då blir priset per EOS: 10 000 / 2 000 000 = 0,005 ETH/EOS. Hade de fått in 20 000 ether en dag hade priset den dagen blir det dubbla.

Hur du lättast skaffar EOS

Att vara med i en sån här EOS Token Distribution-process är lite kompliceras och det kräver att du har koll på vad du gör. Vi har givetvis testat det och kan konstatera att det är enklare att köpa sina EOS tokens på en marknadsplats som Kraken / Bitfinex och sedan föra över dem till sin privata Ethereum wallet som måste vara MetaMask eller MyEtherWallet, någon annan wallet har oss veterligen inte stöd för EOS. Utöver detta måste du på EOS.IO anmäla din ethereumwallet och koppla den till din framtida EOS-wallet, det vill säga du får dina publika och privata nycklar för att senare komma åt dina riktiga EOS när kryptovalutan är lanserad.

Glömmer du att registrera din ethereumwallet på EOS.IO så kommer dina EOS tokens att bli värdalösa.

Har du dina EOS-tokens på en marknadsplats som Bitfinex så finns en stor risk att de blir värdelösa.

EOS kräver att du läser på innan du investerar. Medborgare i USA kan inte delta.

Viktig deadline när EOS tokens blir frysta

Den 1 juni 2018 klockan 22:59:59 UTC kommer alla EOS tokens att bli frysta. Då påbörjas migrationen till den nya kryptovalutan EOS och du måste ha kopplat ditt ethereumkonto till ditt nya EOS-konto innan dess.

Våra tankar om EOS

EOS är den största mer avancerade kryptovalutan som faktiskt har potential att bli riktigt användbar för många mjukvaruutvecklare. Om den får den spridning som alla fans hoppas på återstår såklart att se, konkurrens finns det gott om. Den här typen av infrastruktur för framtidens appar kommer förmodligen en aktör att vinna en stor marknadsandel nära 100% för. Om det är EOS eller någon annan vet ingen i nuläget så lägg inte alla pengar i samma påse.

När det gäller priset så har det per 5 maj 2018 stigit kraftigt sista månaden och vi är inne på att sälja av en del inför deadline då EOS tokens blir frysta. Vi tänker att priset kan stiga desto mer fram till deadline, fler får upp ögonen för EOS och det här sega året då valutan inte ens funnits lider mot sitt slut och nu ska äntligen valutan lanseras. Vi tror dock att det är en klassisk sell on news för den lite mer kortsiktige tradern. Det grundar vi på att alla som vill köpa hinner köpa innan frysningen 1 juni 2018 och därför kommer det finnas många förväntasfulla ägare då men väldigt få köpare på sidlinjen. EOS borde falla i värde mellan 1 juni och slutet av första veckan efter att den nya valutan lanserats om vår tanke här stämmer. Vi rekommenderar ingen att varken köpa eller sälja utan detta är endast våra egna tankar. Vi äger EOS i nuläget.

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.