Crypto20 – den första investeringsfonden för kryptovalutor är såklart en ny kryptovaluta

Den första ”investeringsfonden” för kryptovalutor är här. Försäljningsperioden är tydligen redan över och nu börjar handel med ”fondandelar” (egentligen ERC20-tokens) på måndag 22 januari 2018.

Vårt råd: Avstå investering.

Vad är Crypto20?

Crypto20 är ingen riktig fond. Det är en ny kryptovaluta baserad på ERC20-tokens på Ethereum. För mer info om ERC20-tokens, läs vårt Ethereuminlägg.

Syftet med Crypto20 är att erbjuda ett enkelt sätt att få diversifiering mot de 20 största kryptovalutorna såsom bitcoin mätt som market capitalization. Genom att köpa denna token ska man få ta del av värdeökningen av en portfölj med 20 olika kryptovalutor. Inget enskilt innehav i portföljen får vara större än 10% och portföljen rebalanceras automatiskt enligt ett förbestämda regler.

Grundarna av kryptovalutan crypto20 tar 2% i avgift direkt och sedan 0.5% i årlig avgift. Inga fler tokens kommer skapas någonsin utan nu sker endast handel med tokens.

På deras hemsida finns ett whitepaper och ett fact sheet.

Tydligen ska det gå att lösa in sina tokens och få motsvarande värde på något sätt. Om det är i dollar eller i underliggande kryptovalutor vet jag inte. Lättast blir nog att sälja tokens istället till nästa person som vill äga detta.

KPMG ska tydligen ha gjort någon revision av detta men jag har inte sett någon revisionsrapport.

Enda marknadsplatsen initialt att köpa och sälja crypto20 på blir HitBTC som jag aldrig hört talas om och aldrig använt själv.

Analys av Crypto20

Eftersom utbudet är begränsat och inte kan ökas så finns det stor risk för initial hype och att valutan handlas med en premie mot vad underliggande kryptoportfölj egentligen är värd. Värdet på underliggande kryptoportfölj delat på antalet tokens är lika med NAV-kursen och det finns en sådan på deras hemsida. Om den uppdateras regelbundet vet jag inte.

Jag skulle inte köpa denna kryptovaluta och betala ett högt premium av några anledningar:

  1. Snart kommer det komma hundratals kopior med lägre avgifter så det finns ingen anledning att betala premium för en sådan här ”fond”.
  2. Jag kan köpa alla underliggande tillgångar (20 största kryptovalutor) själv med lite arbete för att sätta upp wallets till lägre kostnad.

Om du är sugen på att köpa detta ha då NAV-kursen i åtanke och betala inte allt för mycket mer än vad dina tokens faktiskt är värda. Det kommer att komma fler fonder av det här slaget. Dessutom kan det ju hända att grundarna sticker med underliggande tillgångar och är spårlöst försvunna om några veckor. Vad vet du och jag om det?

Marknadsplatsen som kryptovalutan handlas på är också rätt okänd.

Här kan du spåra crypto20 tokens.

Att äga de 20 största kryptovalutorna inklusive bitcoin

Jag ska inte säga att jag är insatt i alla de 20 största kryptovalutorna och jag ska inte gå igenom skälen till alla jag avstått att köpa. Jag vill dock poängtera att jag föredrar att läsa på om mina innehav och välja ut vissa kryptovalutor istället för att blint köpa precis alla topp 20 kryptovalutor.

Exempelvis Ripple tror jag inte alls på, vilket jag skrivit lite om här. Även IOTA och Bitcoin Gold känns mycket överflödiga att äga och riskerar att bli en förlust i längden. Sen finns det många kryptovalutor där som jag kan för dåligt som i princip gör samma sak som Bitcoin och Litecoin, nämligen agerar digitala pengar och inget annat. Fyller de något syfte och kommer de vara värda något i framtiden kan man fråga sig.

Vad tjänar grundarna på detta?

Jag har identifierat några självklara saker som grundarna tjänar på detta och en extra del som kan bli väldigt värdefull:

  1. 98% av ICO-intäkterna används för att köpa kryptovaluta. 2% behåller de själva.
  2. 0.5% av värdet från fonden tas som en återkommande årlig avgift.
  3. Extra: Eftersom valutan bara handlas på den relativt okända sajten HitBTC som Crypto20 länkar till så har de garanterat fått en bra affiliatedeal. Det innebär att om kunderna fortsätter använda HitBTC så kommer grundarna få en procent av alla avgifter som marknadsplatsen tar. HitBTC tar höga 0.1% i courtage på affärer. Jag har inte sett avgifterna för insättning och uttag av kryptovaluta men det är säkert inte gratis. Eventuellt så är grundarna va Crypto20 även delägare i den här marknadsplatsen och lanserar den här fonden för att få fart på verksamheten på HitBTC. I vilket fall lär affiliateintäkterna blir rätt bra och de utgör nog en väsentlig deal av grundarnas business case.

Sammanfattning

Roligt att se första investeringsfonden i form av en ERC20-token komma. Den kan säkert stiga initialt när alla ska på tåget men sedan faller den nog lika fort när hypen är över och alla inser att den är övervärderad mot vad den faktiskt innehåller. Fler sådana här fonder lär komma under 2018 så känn ingen panik att hoppa på tåget nu när det redan gått.

Vi som är intresserade av både tekniken och att investera i kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum köper hellre dessa tillgångar själv. Då kan man också välja bort sådant som man inte tror på. Om du inte redan läst vårt inlägg om vad vi köpt i vår kryptoportfölj så hittar du det här.

 

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.