Kryptovalutor och blockkedjeteknik innebär många nya ord och förkortningar som man behöver lära sig. Här presenterar vi i alfabetisk ordning en ordlista som hjälper dig att förstå bitcoin och andra kryptovalutor.

A

ADA – Ticker och namn på valutan i Cardano-nätverket. Vi tror på denna.

B

BCH – Ticker för Bitcoin Cash.

Binance – En handelsplats med stort utbud av kryptovalutor.

Bitcoin – Den första kryptovalutan och den med högst värde, market cap.

Bitcoin Cash – En fork från Bitcoin med större blocksize (8MB) istället för Bitcoins 1MB stora block på blockkedjan. Vi tror inte på denna men behåller ändå våra forks för säkerhetsskull.

Bitcoin Gold – En fork från Bitcoin med syfte att göra det lättare för vanligt folk att utvinna valutan. Vi tror inte på denna.

Bittrex – En handelsplats.

Blockkedja – En publik och decentraliserad databas där nya block läggs på kedjan vid bestämda tidsintervall (oftast).

BTC – Ticker för Bitcoin. Även XBT är en ticker för Bitcoin.

C

Cardano – En kryptovaluta i kategorin nätverk för tjänster och applikationer. Konkurrent till Ethereum.

Certifikat – Ett värdepapper som följer en viss tillgång. För kryptovalutor finns certifikat för Bitcoin och Ethereum som kan handlas under börsens öppettider från vilken bank som helst från aktiedepå, ISK och kapitalförsäkring.

CFD – Contracts for Difference. En finansiell produkt med inbyggd hävstång och lån som främst säljs av IG Markets och CMC Markets. Dessa aktörer är seriösa, använd inte någon annan om du ska handla CFD. På grund av hävstång är risken väldigt hög. På grund av inbyggda lån blir det höga kostnader om man håller instrumentet över tid.

Cold wallet – En plånbok för kryptovalutor som inte är online och därmed inte kan hackas. Exempelvis en paper wallet eller en Trezor.

Coinbase – En handelsplats med litet utbud av kryptovalutor och höga kostnader för kortbetalningar. Vi rekommenderar Kraken istället för insättningar.

D

Dash – En kryptovaluta som vi inte tror på.

DAO

  1. En kryptovaluta som vi inte tror på.
  2. Decentralized autonomous organization – Ett sätt att styra organisationer på utan att ha en hierarkisk struktur med chefer.

E

Ether – En kryptovaluta inom kategorin nätverk för tjänster och applikationer. Ether är namnet på valutan som skickas på nätverket och Ethereum är namnet på blockkedjan.

Ethereum – En kryptovaluta inom kategorin nätverk för tjänster och applikationer. Ether är namnet på valutan som skickas på nätverket och Ethereum är namnet på blockkedjan.

EOS – En kommande kryptovaluta inom kategorin nätverk för tjänster och applikationer som vi anser att man bör ha i sin portfölj. Just nu finns den endast som ERC20-tokens på Ethereumnätverket men från juni 2018 kommer dessa tokens ge kryptovaluta på EOS blockkedja som inte existerar idag.

ERC20-token – En standard token som kan skickas på Ethereumnätverket. Väldigt många nya kryptovalutor består av en sådan token och använder alltså Ethereumnätverket och Ethereumwallets för transaktioner.

F

Fork – När en blockkedja förgrenar sig och skapar en ny kryptovaluta. Exempelvis Bitcoin forkade och Bitcoin Cash skapades.

G

GAS

  1. Kostnaden för att skicka en transaktion på Ethereum.
  2. En kryptovaluta som fås som ränta om man äger en annan kryptovaluta som heter NEO. Kommer användas senare som betalningsmedel på NEO-nätverket för att betala för transaktioner.

Golem – En ERC20-token på Ethereumnätverket, en kryptovaluta med syfte att decentralisera stordatorer.

GNT – Ticker för Golem.

 

H

Hardware wallet – En kryptoplånbok som består av specialgjord hårdvara, exempelvis Ledger Nano S och Trezor.

Hot wallet – En plånbok som finns i en dator som är uppkopplad mot internet och därmed riskerar att bli hackad.

I

ICO – Initial Coin Offering. Den initiala perioden då en ny kryptovaluta börjar säljas.

J

K

Kucoin – En handelsplats, ej en kryptovaluta.

Kraken – En handelsplats som man kan föra över svenska kronor till utan kostnad om man använder SEPA-betalning (utlandsöverföring) för att sedan köpa olika kryptovalutor.

L

Litecoin – En kryptovaluta för snabba och billiga transaktioner.

LTC – Ticker för Litecoin.

M

Market capitalization – Totalt marknadsvärde, mäts oftast som mängden utestående coins * pris per coin.

Mining – Att ägna sig åt mining kräver stora nätverk av datorer och innebär att man tävlar mot andra nätverk om att skapa nästa block på blockkedjan. Belöningen åt den som skapar ett block först är dels alla transaktionsavgifter men också ersättning från tomma intet som skapas när blocket skapas.

Monero – En kryptovaluta för transaktioner där transaktionerna är helt anonyma. Detta blir alltmer populärt och vi äger lite själva.

N

NEO – En kryptovaluta inom kategorin nätverk för tjänster och applikationer. Konkurrent till Ethereum, EOS och Cardano. Kinas variant av Ethereum. Vi tror på denna.

O

OneCoin – En scamkryptovaluta som lurat massor av sparare över hela världen. Bara luft, köp inte detta. Man måste lära sig att skilja på de bra kryptovalutorna från de dåliga. Denna är stay away!

P

Paper wallet – En plånbok för kryptovalutor som är utskriven på papper. Kan ej hackas över internet, kan dock gå sönder / ätas upp av husdjur etc.

Q

QLINK – En av de första tokens och kryptovalutor som baseras på NEO-nätverket.

R

S

T

Ticker – Trebokstavskombination för valutor och kryptovalutor. Exempelvis BItcoin brukar benämnas BTC eller XBT.

Token – En kryptovaluta på en annan kryptovalutas blockkedja.

U

V

W

Wallet – En plånbok för att hålla kryptovaluta. Består oftast av flera publika nycklar (adresser) och en privat nyckel (lösenord).

X

XBT – Ticker för Bitcoin. Även namnet på certifikat för BItcoin och Ethereum.

XMR – Ticker för Monero.

Y

Z

Zcash – En kryptovaluta vi inte tror på.

1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

2FA – Tvåfaktorverifiering, krävs ofta för att logga in på handelsplatser genom att använda appen Google Authenticator.