NEO digitaliserar tillgångar och identiteter för att skapa en smartare ekonomi

Förmodligen har du läst att NEO är vår favorit inför 2018 och du har säkert sett att NEO börjat starkt under första halvan av januari när detta skrivs.

Vad är NEO för sorts kryptovaluta?

Det brukar sägas att NEO är Kinas motsvarighet till Ethereum. Om du inte läst vår artikel om hur Ethereum skiljer från Bitcoin så gör det innan du läser detta. NEO är en direkt konkurrent till Ethereum som vill åstadkomma samma saker och mer och som dessutom haft möjlighet att lära sig av Ethereums misstag. Ethereum vill skapa nästa generations internet genom att vara nätverket som decentraliserade applikationer ansluter till. NEO vill detta och mer. De vill göra det möjligt att digitalisera olika typer av tillgångar och även identiteter. Tänk digital lagfart som säger att du äger marken ditt hus står på och digitalt bankid. Lägg till detta att NEO har funktioner för smarta kontrakt som gör att man kan skriva avtal digitalt som sedan automatiskt exekveras, exempelvis en betalning, om en förutbestämd händelse sker. NEO menar att de då skapar den nya smarta ekonomin där allting sparas i blockkedjan som är decentraliserad och därmed svår att förvanska.

NEO är definitivt en kryptovaluta inom kategorin nätverk för tjänster och applikationer och mer. Där Ethereum skapar något för att möta dagens behov så tänker NEO framåt för att möta framtida behov. Framöver tror vi att den stora konkurrenten till NEO blir EOS och Cardano men just nu är Ethereum störst inom denna typ av kryptovalutor och alla jobbar stenhårt på att ständigt förbättra sig.

Vad är smart economy som NEO pratar om?

För att förstå skillnaden mellan NEO och Ethereum fullt ut måste vi gå till botten med vad denna smarta ekonomi handlar om. En smart ekonomi innehåller digitaliserade fysiska tillgångar. Exempelvis äganderätten till ditt hus, din bil, ditt banklån mm. Alla dessa digitaliserade tillgångar kommer bygga på att informationen om ägandeskap, bevis om ägandeskap, sparas i blockkedjan. Tillgångarna kan säljas vidare, lånas ut etc och allt detta sker över blockkedjan. Du kommer också kunna bevisa att du äger dessa tillgångar genom att hänvisa till blockkedjan och din digitala identitet.

Ethereum kommer kunna uppfylla mycket av detta även de. Den stora skillnaden är snarare att NEO syftar till att uppfylla detta från början och att NEO aktivt söker samarbeten med staten Kina. Många av oss som handlar med kryptovalutor kanske inte älskar Kina eller statligt styre överhuvudtaget men detta handlar inte om att uppfylla någon liberal dröm utan om verkligheten. Verkligheten säger att vi kommer ha stater och regeringar många år framöver och då krävs det samarbeten med dessa för att vara skaparen av den smarta ekonomin.

För att skapa den smarta ekonomin behövs tre beståndsdelar:

neo_smart_economy

1.Digitala tillgångar

En smart ekonomi kräver att det finns mer än digitala pengar. Det måste också finnas digitala tillgångar som hus och bilar. Smarta kontrakt kommer dessutom få så ofantligt mycket större användningsområde om det finns digitala tillgångar.

Ethereum kommer kunna digitalisera tillgångar även där men de jobbar inte aktivt på samma sätt som NEO för att säkerställa att de digitala tillgångarna efterlever gällande regelverk.

2. Digital identitet

För att kunna bekräfta transaktioner som rör saker i verkliga världen, som ägandet av ett hus, behöver man kunna koppla ihop huset med identiteten på köpare och säljare. Stater vill veta vem som äger vad och kunna tvinga säljaren att betala sin reavinstskatt på vinsten. Sånt kommer inte försvinna i närtid.

NEO använder idag en digital identitet som baseras på något som heter PKI och som står för Public Key Infrastructure med en X.509 standard. Det viktiga här är att de har kommit överens om en internationell standard för vad som utgör en digital identitet. Jag vet inget om detaljerna kring denna standard men den är framtagen och överenskommen, vilket är viktigt så det inte blir år av diskussion om detta.

NEO samarbetar redan idag med ett projekt som heter THEKEY för att erbjuda digital identifikation enligt denna standard.

Det är rätt givet att stater inte gillar anonymitet och för att industrialisera detta koncept med smart ekonomi så krävs det någon form av identifikation för att brett genomslag inom många områden. NEO är helt klart på rätt väg här.

3. Smarta kontrakt

Möjligheten att kunna programmera smarta kontrakt som exekverar kod när vissa villkor är uppfyllda. Exempelvis: Äger du bil A ska du betala X kronor (eller motsvarande i digital valuta) varje år i vägskatt. Det smarta kontraktet skulle kunna dra detta från ditt konto automatiskt och sälja äganderätten till din bil på auktion om du inte har täckning på kontot.

Att förstå NEO:s alla samarbeten är inte lätt

Förutom samarbetet med THEKEY som nämnts ovan har NEO samarbete med andra organisationer.

OnChain har gemensamma intressen med NEO. OnChain har ett system som heter Decentralized Network Architecture och de strävar efter att arbeta med Kinas företag och myndigheter. OnChain utvecklar blockkedjor för företag som vill ha egna privata sådana. Dessa blockkedjor länkas sedan ihop till NEO-nätverket och ansluter där den decentraliserade smarta ekonomin.

Man kan se det som att NEO står för den publika blockkedjan och OnChain tillhandahåller privata blockkedjor åt företag som koppla samman för att få det bästa av två världar.

Ethereums motsvarighet är Enterprise Ethereum Alliance, ett open source-blockkedjeinitiativ som ska koppla ihop Ethereum med företag och de har redan knutit till sig BP, HP, Toyota, Mastercard, Microsoft, Intel m.f.

NEOX

NEOX är teknik för att byta tillgångar utan en marknadsplats. Med NEOX kan man byta tokens med varandra mellan två blockkedjor. Därmed kopplas blockkedjorna ihop. Detta är inte helt färdigutvecklat ännu om jag förstår det rätt.

DApps och ICO:er

Än så länge har NEO bara ett fåtal dapps och ICO:er på sin blockkedja. Se hela listan här.

NEO:s protokoll

NEO använder sig av Proof of Stake (PoS) till skillnad från Ethereum och Bitcoin som använder Proof of Work (PoW). Ethereum försöker byta till PoS men det är inte så lätt när systemet är igång 24/7. Med PoW tävlar datorer om att lösa matematiska problem för att bekräfta transaktioner på blockkedjan och säkra nätverket. Med PoS kan de som äger tokens bekräfta transaktioner utifrån sitt ägande och erhålla belöningar utifrån detta. Detta löser problemet med att PoW slukar massor av elektricitet för att utföra dessa onödiga beräkningar medan PoS inte kräver att tunga beräkningar görs.

NEO använder ett protokoll som kallas dBFT (Delegated Byzantine Fault Tolerance) som är ett proof of stake-protokoll.

NEO är dock inte lika decentraliserade som Ethereum men blir mer och mer decentraliserade allt eftersom tiden går. Eftersom NEO inte är lika decentraliserade så kan deras transaktioner gå mycket snabbare än Ethereums. Som jämförelse kan Ethereum hantera upp till 30 transaktioner per sekund (tps) medan NEO kan hantera upp till 10 000 tps.

NEO och GAS

NEO har frånkopplat sig själv från den token som behövs för att göra transaktioner på nätverket, GAS. NEO-tokens används endast för att rösta och för att erhålla ersättning enligt PoS-protokollet. Ersättningen betalas ut i form av GAS som är en egen token. Det är en stor fördel att ha två olika tokens när man använder ett PoS-protokoll. Ethereum har bara en token, ether.

NEO är inte delbar, du kan bara äga heltal av den. Det är lite klurigt och verkligen något du måste tänka på när du köper den på en handelsplats efter som de kan låta dig äga delar av den. För mig blev det så att jag efter avgift på handelsplatsen hade 5.97 NEO och då kunde jag bara ta ut 5 NEO. Jag var alltså tvungen att köpa mer och räkna med courtaget för att hamna på en så jämn siffra som möjligt och därmed kunna ta ut hela beloppet.

Programmering av appar

Då båda nätverken handlar om att programmera applikationer ovanpå nätverken så är programmeringsspråket en viktig del. NEO stödjer flera vanliga programmeringsspråk medan Ethereum endast stödjer ett udda språk; Solidity.

Smarta kontrakt exekveras i så kallade virtuella maskiner (VM). Om vi vill förstå hur effektiva de smarta kontrakten är så måste VM analyseras. NEO:s VM optimerar koden för smarta kontrakt innan exekvering. Det innebär att den effektiviserar programmeringskoden i de smarta kontrakten innan de körs på nätverket och därmed sparas datakraft.

Kinas motsvarighet till Ethereum

Oavsett om NEO vinner kampen mot Ethereum eller inte här i västvärlden så finns det stor chans för att de vinner i Kina då det är en kinesisk kryptovaluta som kallas ”Chinese Ethereum”. Att vinna den kinesiska marknaden är bara det stort. Får man även resten av Asien, ja då är det definitivt något jag vill äga.

Börja handla NEO och GAS

I ett kommande inlägg går vi igenom hur man skaffar en wallet för NEO och GAS. Den korta och snabba versionen är att du behöver en handelsplats som stödjer trading i NEO för att köpa NEO, vilket vi skrivit om i vårt första inlägg om vilka handelsplatser vi använder. Tänk på att du vill ha hela NEO, inga decimaler efter courtage.

Skapa sedan en paper wallet på https://neotracker.io/ eller skaffa en Ledger Nano S som har stöd för NEO. Trezor har tyvärr inte stöd för NEO.

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.