Minska transaktionskostnaderna för bitcoin och ethereum

Att skicka bitcoin till någon annan kostar ca $10 till 20 vanligtvis, ibland så mycket som $100 i rena transaktionskostnader, men det går att få ner dessa kostnader.

Transaktioner i bitcoin är dyra men det går att minska kostnaden

I väntan på att lightning network ska bli väl använt för Bitcoin så avvecklas alla bitcointransaktioner mellan olika wallets på blockkedjan. Blockkedjan är begränsad genom att varje block endast rymmer 1MB med information och nya block kan bara skapas var 10:e minut. Hela världens bitcoinanvändare samsas om att få in sina transaktioner i denna publika databas som blockkedjan är. Detta medför att varje transaktion som ska läggas in i blockkedjan blir rätt dyr då konkurrensen är stor.

Bitcoin kommer lösa det genom en teknik som heter  lightning network men den är inte helt klar och implementerad i alla wallets ännu. I väntan på den så behöver man ha transaktionsavgifter i åtanke när man skickar bitcoins.

Estimatefee – uppskatta hur stor avgiften behöver vara för att få igenom din transaktion i bitcoin

Genom sidan estimatefee (ingen koppling till Kryptomannen) kan man se hur stora avgifterna är just nu för de transaktioner som väntar i Bitcoin Memory Pool på att bekräftas och läggas in i blockkedjan. Bitcoin Memory Pool är stället transaktioner som skickas väg hamnar i innan de bekräftas. Så här kan det se ut:

estimatefee

Att förstå och tolka estimatefee

  1. Börja med att notera den prickade svarta linjen uppifrån och ner i mitten av bilden ovanför. Alla transaktioner till vänster om den förväntas komma med i nästa block som skapas inom 10 minuter. När detta screenshot togs så krävdes det drygt 100 sat / byte för att hamna till vänster om den svarta streckade linjen. Har du bråttom så kan du efter att ha sett detta välja att betala ca 120 sat / byte för att känna dig hyffsat säker på att få igenom transaktionen.
  2. Högre upp i bilden ser du att de föreslår att du ska betala 221 satoshis / byte, vilket för en normal transaktion på 374 byte kostar ca $10 med dagens bitcoinkurs. Genom att du bara betalar 120 istället för 221 sat / byte så betalar du istället ca $5.40 istället för ca $10.

Föreslagen avgift i Trezor är också lite för hög

När du ska skicka bitcoin från din Trezor som vi skrivit om här tidigare, eller den wallet du använder, så kommer din wallet föreslå en viss avgift. Du har då möjlighet att ändra denna. Så här kan det se ut om du använder Trezor:

trezor_send_bitcoin

Här föreslår Trezor att du ska betala 221 sat/byte under alternativen High och Normal fee. Väljer du istället Economy så betalar du 172 sat/byte, vilket är högre än det som behövs när detta inlägg skrevs (ca 120 sat / byte).

Det är bättre att själv kolla upp aktuell avgift på estimatefee och välja avgift själv under Custom eller motsvarande i din wallet.

Om jag skulle skicka bitcoin nu under dessa förutsättningar skulle jag klicka på Custom i min Trezor-wallet och skriva in 120 där.

Minska transaktionskostnaderna för Ethereum

Precis som för bitcoin så gäller samma sak för Ethereum att du kan hålla nere transaktionskostnaderna genom att själv ta reda på vad aktuellt pris är och justera det din wallet föreslår. Här är den potentiella vinsten ännu större än den är i exemplet ovan för bitcoin.

Ethereum kallar enheten som man betalar för transaktioner med för gas. I själva verket är det vanliga ether som används för betalning men de har ett koncept där namnet gas används på olika sätt. För att beräkna total transaktionskostnad (TX fee) används denna ekvation: TX fee = gas limit * gas price

Gas limit är hur många enheter gas du kan tänka dig att spendera på en transaktion och gas price är hur mycket du är villig att betala per enhet. Ändra aldrig på gas limit, låt din wallet sätta detta. Om du sänker den under en viss nivå kommer din TX fee inte räcka för att beräkna din transaktion och då kommer den att misslyckas. Det som händer om din Ethereumtransaktion misslyckas är att de avgifter du var villig att betala kommer försvinna medan transaktionen i övrigt blir ogjord.

Det du kan ändra på är gas price som mäts i GWEI. Ja det är besvärligt och många nya ord här. Vill du minska kostnaden för dina transaktioner i Ethereum så ska du minska gas price genom att sänka antalet GWEI. Inget annat.

Ta reda på antalet GWEI som krävs för att få igenom en Ethereumtransaktion

För att ta reda på antalet GWEI som krävs för att din transaktion ska gå igenom men för att du ska slippa betala överpris så går vi till ethgasstation.info. Så här ser deras hemsida ut:

ethereum_gasstation

Ha i åtanke att ett block i blockkedjan för Ethereum läggs till var 15:e sekund. Att vänta 2-4 block innebär att vänta 30-60 sekunder.

Vi ser på bilden ovan att just när jag tog denna screenshot så gick det bra att bara betala 1 GWEI. I genomsnitt fick man då vänta 30 sekunder (2 block). Vi ser också att mer än 15% av alla transaktioner betalade <= 1 GWEI i diagrammet till vänster. Detta är en användbar sida som ger bra indikationer om vad man ska betala.

Att ändra antal GWEI på MyEtherWallet

Låt oss anta att du använder MyEtherWallet som vi föreslagit i tidigare inlägg om Ethereum. För att ändra hur mycket du betalar när du skickar Ethereum eller tokens som EOS så ska du inte ändra gas limit. Du ska ändra gas price och det görs genom att ändra antal GWEI.

myetherwallet_gwei

Som du ser är MyEtherWallet förinställd på 41 GWEI medan vi bara behöver använda 1 GWEI. Detta gör transaktionerna 41 gånger dyrare än nödvändigt. Om vi betalar 30 kr för 41 GWEI så kan vi sänka kostnaden till 70 öre. Det är en stor skillnad och det gör det värt att besöka gasstation för att se vilket pris som krävs just när du ska skicka Ethereum.

Vid lansering av vissa tokens på Ethereum så stiger priset för att många vill köpa dessa tokens när de släpps. Var beredd på att det kan öka kraftigt under korta stunder då.

Du kan läsa mer om gas, GWEI och transaktionskostnader för Ethereum här på MyEtherWallets sida.

Vill du veta mer om kryptovalutan Ethereum så borde du läsa detta.

 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.