Investera i bitcoin och andra kryptovalutor under 2018

Inför 2018 har det kommit ut massor av nya kryptovalutor som konkurrerar med bitcoin och under 2018 kommer dyka upp ännu fler. Att veta vad man ska köpa är inte lätt men här delar vi våra tankar kring hur man kan tänka när man ska välja ut några kryptovalutor till sin kryptoportfölj.

Ja precis, vi har en kryptoportfölj med en diversifierad mix av kryptovalutor som vi investerar i på lång sikt. Givetvis är vi även investerade i aktiemarknaden och fastighetsmarknaden också. Att inte ha en kryptoportfölj under 2018 tror vi är en dålig idé då framtidens applikationer kommer att bygga på någon typ av decentraliserad blockkedja. Det svåra är bara att veta vilken.

Kryptovalutor vi tror man ska köpa under 2018

Olika typer av kryptovalutor fyller olika funktioner. Vi har identifierat tre olika huvudgrupper där man bör lägga 90% till 100% av sin kryptoportfölj i de två första grupperna. Låt oss förklara varför.

1. Kryptovaluta som betalningsmedel

Detta är den grupp som de flesta tänker på när de hör Bitcoin och kryptovalutor. Den gamla tanken om att använda en kryptovaluta som betalningsmedel över hela världen med sekundsnabba transaktioner till väldigt låga kostnader. Kryptovalutor som fungerar som betalningsmedel som vi vill äga:

1. Bitcoin – Den första kryptovalutan och den mest värdefulla kryptovalutan. Just nu fungerar den inte så bra som betalningsmedel då transaktioner tar minst 10 minuter, ofta kring 60 minuter för att vara på den säkra sidan, samtidigt som transaktioner kostar min $20 nuförtiden. Som mest har de kostat runt $100. Vissa tror att denna valuta är dömd att dö för att Bitcoin Cash ska ta över som är en fork från Bitcoin. Det tror inte vi då även Bitcoin Cash har sina problem och begränsningar. I korthet kan man säga att Bitcoin idag har plats för 1MB med transaktioner i varje block (var 10:e minut) medan Bitcoin Cash har 8 gånger så mycket kapacitet men då tar deras block också 8 gånger så mycket plats på alla datorer som kör blockkedjan. I en snar framtid kommer Bitcoin att ha fått igång en ny teknik som heter Lightning Network som innebär att små transaktioner avvecklas snabbt och billigt utanför blockkedjan i större noder. Viss motpartsrisk kan uppstå men det kommer förhoppningsvis fungera smidigt för mindre summor där noderna avvecklar nettobelopp i blockkedjan. Bitcoin Cash har som plan att bara göra blocken större och större, vilket inte ger några sekundsnabba betalningar men däremot en gigantiskt stor blockkedja som få datorer klarar att processa. Vårt bet är på Bitcoin, även om den inte kommer vara den bästa kryptovalutan som betalningsmedel utan snarare utgöra någon slags digitalt guld. Läs mer om Bitcoin och hur du köper crypto här.

2. Litecoin – Detta är Bitcoins lillebror. Om Bitcoin är guld är Litecoin silver. Litecoin är dock liten och snabb och utvecklingen av Litecoin har kommit mycket längre än Bitcoin. Den teknikutveckling som Litecoin uppvisar är helt otrolig och de fortsätter att förbättra valutan hela tiden. Hade värderingen av kryptovalutor skett utifrån bästa teknik så hade Litecoin varit värd mer än Bitcoin men så fungerar det inte. Vi förklarar mer längre ner om hur kryptovalutor värderas. Litecoin kommer fortsätta finnas kvar då de utvecklar blockkedjetekniken hela tiden och ligger i främsta framkant. Små snabba betalningar kommer kunna ske här. Ett varningens finger dock för att grundaren sålde hela sitt innehav kring $300 i december 2017. Vi har minskat våra innehav sedan dess.

3. Monero – Nordkoreas favorit liksom brottslingarna på DarkNet som säljer olagliga saker till varandra. Monero ger snabba säkra överföringar som är helt anonyma. Bitcoin och Litecoin lämnar tydliga spår på blockkedjan med information om varje transaktion som säger från vilket konto och till vilket konto den skett. Hela kedjan finns där till början av kryptovalutornas existerande. Monero däremot anonymiserar detta på sin blockkedja så det syns inte alls vilket konto som skickat eller tagit emot kryptovaluta från vem. Detta kan kännas lite smutsigt att äga och vill man inte så behöver man inte men vi tror att dessa egenskaper gör att Monero fortsätter att stiga i värde under 2018.

Något vi inte alls tror på är Ripple som är en centraliserad kryptovaluta som ägs till 60% av ett företag. Med den värdering som rådde i slutet på 2018 skulle grundaren av företaget bakom Ripple vara världens rikaste man. Med tanke på att en grundläggande idé med kryptovalutor är att de är just decentraliserade så kändes det helt orimligt att den i princip enda centraliserade kryptovalutans grundare har skapat något så fantastiskt att han är världens rikaste man. Vi sålde allt vi ägde kring $3.20 och kommer inte köpa Ripple igen. För den som är intresserad så sägs det att de har samarbete med några banker i Asien. Vi betvivlar inte detta men vi tror att värdet kommer av att ha decentraliserade kryptovalutor med många använder. Det är nätverkseffekterna som ger värdet, mer om det längre ner.

2. Kryptovaluta som nätverk av tjänster och applikationer

Denna grupp av kryptovalutor används för smarta kontrakt, för applikationer och för komplexa system som använder blockkedjan som grund men sedan gör så mycket mer. Alla känner idag till vad internet är och vad en hemsida är (exempelvis Facebook) samt hur de förhåller sig till varandra. Du kan köpa aktier i Facebook (hemsidan) men du kan inte köpa aktier i internet. Det närmsta du kan köpa är internetleverantörer och ägare av fibernät.

Nu har kryptovalutorna som motsvarar internet uppfunnits. Dessa kryptovalutor kan man sedan använda för att bygga andra program (applicationer) eller andra kryptovalutor ovanpå. Allt detta är dessutom decentraliserat. Tänk dig att du bygger en köp-och-sälj-hemsida utan att behöva lägga den på någon server. Du bygger den på ett nätverk som består av en kryptovaluta som fungerar helt decentraliserat där betalning på din köp-och-sälj-hemsida sker i kryptovalutan och den drivs av nätverket. Tänk dig att alla större hemsidor i hela världen börjar använda denna teknik i olika omfattningar. Att då äga själva nätverket som alla hemsidor och applikationer är baserade på kommer bli en väldigt lönsam investering.

Våra favoriter i kategorin kryptovaluta som nätverk av tjänster och applikationer är:

1. Ethereum är den andra största kryptovalutan idag mätt som marknadsvärde.

Det finns idag hundratals tokens (ERC20-tokens) kopplade till nätverket som i sig utgör egna kryptovalutor byggda ovanpå Ethereumnätverket. Har du hört talas om en Initial Coin Offering (ICO)? Många sådana har gjorts i just ERC20-tokens som kopplas på Ethereum. Ett exempel är Golem (GNT) som har som syfte att bygga en decentraliserad superdator som användarna kan köpa datorkraft ifrån med sin kryptovaluta GNT.

Ethereum används också för crowdfunding, exempelvis av kryptovalutan EOS som inte finns ännu, det finns bara tokens på Ethereum för EOS som senare i juni 2018 ska omvandlas till EOS egen kryptovaluta. EOS-tokens är värda 7 miljarder dollar enligt CoinMarketCap trots att kryptovalutan inte ens finns ännu. Detta sker på Ethereum som grund. Ju fler som använder Ethereum, desto mer värdefull blir den. En nackdel är dock att programmeringsspråket som stöds på Ethereum är endast Solidity, vilket är ett ovanligt språk som få kan. Detta har bland annat resulterat i att en mjukvaruplånbok hade en bugg som gjorde att användarna av denna plånbok förlorade sina Ethereum. Det var inget fel på Ethereum i sig, endast på programmeringen av denna plånbok.

Ethereum använder protokollet Proof of Work (PoW) vilket inte är optimalt då det är resurskrävande (datorer tävlar om att ta fram nästa block i blockkedjan). Alternativet Proof of Stake (PoS) är bättre och det återstår att se om de lyckas växla över till det protokollet i framtiden. Läs mer om Ethereum och hur kryptovalutan skiljer sig mot Bitcoin.

2. NEO är en direkt konkurrent till Ethereum.

Om Ethereum utvecklas för dagens behov och har sina brister pga att de var den första blockkedjan med stöd för smarta kontrakt (barnsjukdomar) så är NEO en nyare variant som tänker mer framåt. NEO satsar bland annat på att utveckla teknik för digital identifiering.

Tänk dig att i världens alla U-länder där människor saknar ID-kort, de saknar bevis på att de äger marken deras hus står på, de saknar försäkringar etc kunna erbjuda ett billigt och säkert sätt att spara ner all denna information i en publik databas som ingen regering kan kasta bort eller ändra i. NEO tar fram tekniken för att göra detta möjligt.

NEO har flera samarbeten, bland annat med OnChain som i sin tur samarbetar med kinesiska företag och myndigheter.

NEO använder ett protokoll som kallas dBFT (Delegated Byzantine Fault Tolerance) som är ett proof of stake-protokoll som innebär att den som äger mest kryptovaluta också får mest kryptovaluta löpande från nätverket. NEO kan inte delas i mindre delar utan du kan som minst äga 1 NEO i din wallet. Varje NEO du har ger dessutom ränta i form av en annan kryptovaluta som heter GAS och som kommer användas på NEO-nätverket i framtiden för att betala transaktionskostnader. Idag kostar det inget att göra transaktioner på NEO-nätverket.

NEO är dock inte lika decentraliserade som Ethereum men blir mer och mer decentraliserade allt eftersom tiden går. Eftersom NEO inte är lika decentraliserade så kan deras transaktioner gå mycket snabbare än Ethereums. Som jämförelse kan Ethereum hantera upp till 30 transaktioner per sekund (tps) medan NEO kan hantera upp till 10 000 tps. Ethereum arbetar på att komma ikapp.

Då båda nätverken handlar om att programmera applikationer ovanpå nätverken så är programmeringsspråket en viktig del. NEO stödjer flera vanliga programmeringsspråk medan Ethereum endast stödjer ett udda språk; Solidity.

Om NEO tar över ledningen från Ethereum eller om det blir Asiens variant av Ethereum återstår att se. Det är dock en otroligt lovande kryptovaluta inom kategorin nätverk för applikationer. Vi har nu skrivit en egen artikel bara om kryptovalutan NEO, läs den här.

3. EOS som kryptovaluta finns inte ännu utan det pågår en presale fram till juni 2018 i form av tokens på Ethereumnätverket. Den som äger EOS-tokens i juni 2018 kommer sedan få den riktiga EOS-kryptovalutan på deras nätverk.

Tanken med EOS är att bygga en konkurrent till Ethereum som är mer fokuserad på decentraliserade applikationer. De har släppt en white paper som förklarar att EOS är skalbart både horisontellt och vertikalt. Dess blockkedja är mer avancerad än Ethereum och kan ses mer som ett operativsystem. Tänk dig ett decentraliserat operativsystem som programmerade kan skriva program för.  Denna video på 3m 24s ger en intro till valutan som klarar miljontals transaktioner i sekunden vilket ger transaktionskostnader kring 1/500 000 dollar, vilket är väldigt nära 0.

Joker: En joker som redan är en stor kryptovaluta i termer av värde i denna grupp är Cardano (ADA). Det är bland annat en tidigare Ethereumgrundare som skapat Cardano för att rätta till en del inbyggda problem med Ethereum. Då Cardano är mycket svår att köpa i nuläget, den handlas bara på ett fåtal handelsplatser som ej tar emot nya kunder, så har vi inte satt oss in i den tillräckligt bra för att hylla den eller avfärda den.

3. Kryptovaluta som applikation, exempelvis Amazon eller Kodak

Det har stått i media i januari 2018 att Kodak startar KodakCoin med syfte att göra en plattform där bildrättigheter kan köpas och säljas. Fler nichade kryptovalutor kommer varje dag med olika syften. Snart lär det finnas ett Amazon, ett Uber, ett Facebook osv i form av decentraliserade kryptovalutor. Några av dessa kommer garanterat bli värda många miljarder dollar men de allra flesta rena applikationer i form av kryptovalutor tror vi kommer krascha och bli värda 0.

Vi rekommenderar ingen kryptovaluta som applikation i nuläget men vi är medvetna om att någon kommer lyckas. Vill man ge sig in här bör man inte lägga mer än 5-10% av kryptoportföljen på denna kategori tills det visar sig vilka applikationer som faktiskt blir något.

Vi gissar att det dyker upp över 1000 olika kryptovalutor i denna kategori under 2018 och 2019 varav 90% blir värdelösa innan 2020. Små små insatser här om några alls.

Hur kryptovalutor värderas av marknaden

Kryptovalutor värderas ungefär som internetbolag, det vill säga efter antalet användare. Hur värderar du Spotify inför deras börsnotering som kommer ske snart? Knappast på deras materiella tillgångar utan snarare på deras nätverkseffekt, det vill säga hur många aktiva användare de har och hur många betalande användare de har.

Kryptovalutor i kategorin betalningsmedel bör värderas utifrån mängden och volymen transaktioner primärt medan kryptovalutor i kategorin nätverk bör värderas i dels mängden transaktioner men också i mängden applikationer som är byggda ovanpå nätverket.

Förutom hur stort nätverket är bör man värdera personerna bakom kryptovalutan. Ethereumgrundaren i Cardano är exempelvis väldigt värdefull jämfört med marknadsföringsmänniskor i flera mindre kryptovalutor som inte har den tekniska kompetensen på CV:t. Hur stora team som jobbar med utvecklingen är också viktigt men framför allt kvaliteten på deras kunskaper.

Hur stor andel bör du ha?

Slutligen, hur mycket kryptovaluta bör man äga av respektive sort?

Vi tänker oss att man bör ha 35 till 50% kryptovaluta som betalningsmedel och mellan 50 till 65% kryptovaluta i kategorin nätverk. Det skulle kunna ge följande fördelning:

  • Bitcoin 15%
  • Monero 15%
  • Litecoin 7.5%
  • Ethereum 25%
  • NEO 25%
  • EOS 10%
  • Applikationer av olika slag 2.5%

Detta ska dock inte ses som finansiell rådgivning av något slag. Kryptovalutor är mycket volatila och du ska räkna med att kunna förlora allt du satsar i dessa. Eftersom du är beredd på att förlora 100% ska du inte reagera känslomässigt om portföljen faller 80%. Sälj inte om det faller, då har du köpt för mycket från början. Håll dig till större kryptovalutor med stora nätverkseffekter. Bestäm i förväg vad som ska göra att du tar hem vinst, bli inte känslomässigt påverkad av uppgång eller nedgång utan skriv ner din strategi innan du köper något som säger vad du gör om det faller 80% eller stiger med 100% eller 500%.

Om man bara vill äga en kryptovaluta, vilken ska man då välja?

Det är en jättesvår fråga eftersom ingen vet ifall dagens kryptovalutor kommer vara vinnarna i längden eller om det kommer bättre kryptovalutor framöver som tar över. Om man bara köper en kryptovaluta så ökar risken för att man valt fel och därför bör man definitivt vara beredd på att förlora hela sitt innehav. Risken finns också att man köper på en topp och det tar tid innan man är plus på sin investering. Av den anledningen manar vi till försiktighet. Säg att du är beredd att satsa 100 i kryptovalutor så är det nog rimligt att bara lägga 30% i en och samma kryptovaluta. Ska du ändå ha mer än det så kan det vara bra att köpa in lite i taget över tid för att undvika risken att köpa på toppen.

Vi tror starkt på kryptovalutor som nätverk för tjänster och applikationer, se kategori 2 här ovan. Om vi bara skulle välja en kryptovaluta så skulle det nog bli en valuta i denna kategori. Den som är störst idag är Ethereum och den är vårt förstaval. Nu har dock priset på den stigit rätt mycket och fortsätter det att stiga så kan det bero på två olika saker:

  1. Fler använder valutan och köper den för att de behöver Ether. Det är positivt och ingen anledning till att undvika köp.
  2. Fler spekulerar i valutan och ingenting fundamentalt har förändrats. Om det är fallet och priset stiger kraftigt så ökar risken för att den ska falla tillbaka till tidigare nivåer. Då är det nog bättre att avvakta eller köpa en annan kryptovaluta i samma kategori.

Slutsats: Vi skulle köpa lite Ethereum och spara pengar till fler köp senare för att undvika att köpa på toppen med hela insatsen. Var också beredd på att förlora hela beloppet då en konkurrent kan visa sig ha bättre teknologi och ta över segmentet helt och hållet.

Rekommenderad fortsatt läsning: Var du kan köpa och sälja bitcoin och andra kryptovalutor

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*