En guide för att komma igång med Bitcoin är redan skriven. Läs gärna den först då vi inte upprepar allting när vi förklarar motsvarande delar för Ether i detta inlägg.
Vad är Ethereum och Ether?
Ethereum är namnet på nätverket, själva blockkedjan för kryptovalutan Ether. Ether är det kryptovalutan som man kan köpa och sälja. Eventuella avgifter vid transaktioner tas ut i Ether och betalas till de som kör dataservrar med noder för nätverket Ethereum. Vissa liknar Ether vid ett bränsle (eng: gas) som behövs för att hålla igång nätverket. Därav namnet GasStation på den mest populära sajten där man kan räkna ut vad det kostar att göra en transaktion på Ethereum just nu.
Vad skiljer Ethereum från Bitcoin?
Det som är unikt och fantastiskt med Ethereum är att det är en decentraliserad plattform där man kan skapa smarta kontrakt. Dessa smarta kontrakt är programmerade i formen av decentraliserade appar (decentralized applications) och vissa tror att dessa dapps kommer förändra världen. Det finns tre typer av appar som kan byggas på ethereum enligt ethereum white paper:
- Appar som hanterar pengar. Exempel: överföringar av pengar mellan personer
- Appar där pengar är en del men där också en extern faktor spelar in. Exempel: Kontrakt som är beroende på väder vid en viss tidpunkt och som betalar ut pengar till en part om vädret i en extern källa uppnår vissa på förhand bestämda kriterier.
- Andra applikationer. Exempel: system för röstning i allmänna val
Dessa smarta kontrakt kan innehålla lite vad som helst och vi har knappt sett något ännu av vad som kan komma. En app som slagit igenom stort, mest för sin absurdhet, är CryptoKitties där man kan samla på unika katter som lagras på Ethereum och som kan säljas över nätverket. Bli inte skrämd av detta, det kommer komma betydligt mer användbara och fascinerande applikationer längre fram.
Ethereum används för crowdfunding och ICO:s
Än så länge har Ethereum framför allt använts för crowdfunding av nya kryptovalutor genom så kallade ICO:s (initial coin offerings) där de nya kryptovalutorna består av så kallade tokens på Ethereum. Mer specifikt använder dessa token en standard som heter ERC20. Namnet kommer av att det var det 20e förslaget till förbättringar av Ethereum och dessa förslag kallas Ethereum Request for Comments, ERC.
Exempelvis världens just nu 11 största kryptovaluta, EOS, är en ERC20-token på Ethereum men tanken är att den vid sommaren 2018 ska bli en egen blockkedja och ägarna av tokens kommer då få coins på den nya blockkedjan för EOS som ännu inte är skapad.
Hur uppstår ether och vad är ether mining?
Precis som för Bitcoin så kan Ether utvinnas, vilket vi förklarade i vår första guide till bitcoin. För att någon ska vilja köra dedikerade nätverk av datorer enbart för att hålla ethereumnätverket uppe så krävs incitament. Dessa fås genom att den som skapar nästa block i blockkedjan får en dels ether från transaktionsavgifter från de transaktioner som bakas in i blocket och dels får nya ether för besväret. Ett nytt block skapas ungefär var 15 sekund på ethereumnätverket och belöningen går till det företag / nätverk som löser ”problemet” först. Det är inte bestämt ännu om det ska finnas ett tak på antalet ether som kan skapas.
Tack vare att det skapas block så ofta som var 15 sekund på Ethereum så går transaktioner väldigt snabbt jämfört med Bitcoin där block skapas var 10 minut. Tanken är att alla decentraliserade applicationer ska kunna skicka data ofta och mycket över nätverket och det kräver små transaktionsavgifter som tillsammans kan utgöra goda incitament för miners om antalet transaktioner blir stort. Ethereum är dock inte perfekt och ibland slår kapaciteten för antal transaktioner per minut i taket och då blir det kö. Det arbetas dock på förbättringar för att öka kapaciteten.
Idag är använder Ethereum protokollet Proof of Work (PoW) för att ge ut ether till de som skapar block. Detta är inte optimalt då det är resurskrävande (datorer tävlar om att ta fram nästa block i blockkedjan). Alternativet Proof of Stake (PoS) är bättre, där den som äger mycket Ether också får inflytande och tilldelning och det återstår att se om de lyckas växla över till det protokollet i framtiden och hur incitament för att driva noder då ska ges.
Hur förvarar man Ether och ERC20-tokens?
Om du sköter förvaringen själv så är det MyEtherWallet (MEW) du ska besöka. De har stöd för olika typer av förvaring, exempelvis skapande av paper wallet eller förvaring med en Trezor eller Ledger Nano S. Det är viktigt att du skapar din wallet offline och på ett säkert sätt så inga eventuella virus kommer åt dina privata nycklar om du väljer att skapa en paper wallet. Precis som för Bitcoin så får du både publika nycklar och en privat nyckel när du skapar en wallet för Ether. Du får också en krypterad fil med din privata nyckel som du kan spara ner på en USB eller liknande som är skyddad med ett lösenord du valt. Ingenting sparas på deras hemsida, du är själv ansvarig för all förvaring när du använder MyEtherWallet. De har en guide som kommer upp när man besöker deras hemsida som är bra att läsa igenom.
Vi rekommenderar att du använder en Trezor i kombination med MyEtherWallet för ökad säkerhet, alternativt en Ledger Nano S om du tänker investera så pass mycket i kryptovalutor att det är värt att investera ca 750 kr i din IT-säkerhet. Vill du testa att köpa mindre belopp kan en paper wallet eller en nedladdad JSON-fil vara mer lämpligt då det är helt gratis.
Guider för hur man skapar en plånbok för Ethereum kommer i senare inlägg.
Hur man köper och säljer Ether
Att köpa Ether är inte annorlunda från att köpa Bitcoin eller någon annan kryptovaluta. Om du använder en handelsplats så betalar du i euro, dollar eller en annan kryptovaluta och får dina ether in på kontot. Även uttag och insättningar av Ether / Ethereum fungerar på samma sätt som Bitcoin. Man skickar Ether till en public key och det är inte mer komplicerat än så förutom en liten detalj. Wallets (plånböcker) för Ethereum fungerar även för ERC20-tokens som exempelvis EOS som jag skrev om här ovanför. Det innebär att du i samma plånbok och på samma publika nyckel kan ha både Ether, EOS och andra tokens. Det är då viktigt att du väljer rätt ”valuta” när du skickar något från din Ethereumplånbok.
Ethereum förkortas ETH och det är det du vill att det ska stå när du skickar ether från MyEtherWallet.com.
Läs mer om hur du kommer igång med att köpa ethereum eller bitcoin och vilken handelsplats man kan välja för att föra över svenska kronor.
Vi har nu också skrivit ett inlägg om hur du minskar transaktionskostnaderna (gas price) när du skickar Ethereum.
Bli först med att kommentera