Detta är ett längre inlägg som utgör en bra introduktion till både bitcoin men också andra kryptovalutor. Detta inlägg visar inte exakt steg för steg hur man ska klicka sig fram utan förklarar på en lite högre nivå hur bitcoin och hantering av bitcoin fungerar.
Vad är bitcoin?
Bitcoin är den första kryptovalutan som är byggd på en decentraliserad blockkedjeteknik. Detta betyder att alla transaktioner med bitcoins mellan olika konton sparas i en lång kedja som består av block av transaktioner. Var tionde minut skapas ett nytt block som rymmer 1 MB med information om transaktioner. Detta innebär att Bitcoin klarar ca 7 transaktioner per sekund, vilket är långt ifrån tillräckligt för att fungera som globalt betalningsmedel. PayPal klarar som jämförelse 115 transaktioner per sekund och andra betalningssystem klarar utan problem 4000 transaktioner per sekund.
Bitcoin har i egenskap av att vara först fått stor uppmärksamhet och värderas högst av alla kryptovalutor. Det samlade värdet av alla bitcoins är i skrivande stund $244 miljoner men det varierar kraftigt, se aktuellt värde. Totalt finns det 16,7 miljoner bitcoins och det skapas hela tiden fler tills taket på 21 miljoner uppnås. Flera bedömare uppskattar samtidigt att ca 30% av alla skapade bitcoins redan tappats bort. Tillgången på bitcoin kommer därför bli begränsad till max 21 miljoner bitcoins minus alla som tappas bort. Det är i princip omöjligt att råka hitta någon annans bitcoins utan att kunna deras lösenord då lösenorden (de privata krypteringsnycklarna) är så komplexa att de är omöjliga att gissa.
Eftersom bitcoin bygger på en decentraliserad teknik så läggs stort ansvar på användarna att ha kunskap att hantera sina bitcoins säkert. Ett misstag i hanteringen kan leda till att en hel plånbok med bitcoins blir oåtkomlig och sådana misstag går inte att lösa i efterhand. Läs därför på innan du börjar hantera bitcoins och lär dig av andras misstag där bitcoins för miljontals kronor tappats bort genom oaktsamhet.
Hur uppstår bitcoins och vad är bitcoin mining?
Bitcoins kan utvinnas (eng: mining) precis som ett gruvbolag bryter malm ur ett berg. För att få många att lägga resurser på att hålla blockkedjan vid liv och för att säkerställa att den är korrekt så finns protokoll som säger vad som är ett korrekt nästa block i kedjan. Lite förenklat kan det förklaras som att ett nytt problem uppstår för varje block och den som löser det nya problemet snabbast blir belönad med några nyskapade bitcoins. I samband med att ett nytt block läggs till blockkedjan så läggs transaktioner som ligger i kö in i blocket och deras avgifter för att utföra transaktionen går till den som var först med att lösa problemet och skapa det nya blocket. Att utvinna bitcoin innebär därför potentiell belöning i form av dels nyskapade bitcoins och dels avgifter för transaktioner som bakas in i det senaste blocket i blockkedjan.
Konkurrensen kring bitcoin mining är stenhård och idag används motsvarande lika mycket el som hela Danmark förbrukar bland de som tävlar som att utvinna nästa block i Bitcoins blockkedja. För att vara med och tävla krävs förutom stort tekniskt kunnande även specialbyggda datorer för miljontals kronor för att ha en chans att vara först på ett enda block. Det är ett fåtal större företag och grupper som står bakom de flesta nya block i blockkedjan numera. Att utvinna bitcoin från sin hemmadator är helt omöjligt idag.
Totalt kommer det skapas 21 miljoner bitcoins. Efter det kommer blockkedjan fortsätta byggas på men utan belöningen från nya bitcoins. Den enda belöning som då återstår är transaktionsavgifterna för de transaktioner som bakas in i blocken. Ett nytt block läggs till blockkedjan var 10 minut.
Hur förvarar man bitcoin?
Innan vi pratar om hur man köper och säljer bitcoin så är det viktigt att förstå hur man ska förvara sina kryptovalutor för att undvika att man tappar bort dem. Om du tappar dina privata nycklar som utgör lösenordet för att komma åt dina bitcoins så är dina bitcoins förlorade. Det är då helt omöjligt att återfå dessa, så se till att du förstår vad du gör innan du sköter förvaringen själv. Ungefär 30% av alla bitcoins i världen tros vara oåtkomliga på grund av att användare tappat sina nycklar. Vissa kanske haft allting i datorn hemma och när de bytt dator eller när datorn kraschat så har nycklarna till kryptovalutorna försvunnit. Lär av andras misstag, utbilda dig och se till att du förstår principerna kring hur man ska hantera kryptovalutor.
Bitcoins och de flesta andra kryptovalutor förvaras i en publik blockkedja. På blockkedjan finns transaktioner mellan olika publika nycklar. En publik nyckel är ungefär som ett bankkontonummer. Folk kan stoppa in pengar på ditt bankkontonummer om de har fått det av dig men det betyder inte att de kan ta ut pengar från ditt bankkontonummer. För att ta ut pengar krävs att rätt person identifierar sig hos banken. Med bitcoin krävs det istället en privat nyckel för att komma åt bitcoins och flytta dem till någon annans konto (publik nyckel). Bitcoins kan aldrig tas ut från blockkedjan, de kan endast flyttas (köpas/säljas) mellan olika konton / nycklar. Det påminner lite om aktier, du kan inte ta ut dina aktier, de kan endast flyttas (köpas/säljas) mellan konton.
I huvudsak kan man säga att du antingen sköter förvaringen själv eller låter någon annan sköta förvaringen av dina bitcoins.
Bitcoin wallets – plånböcker för förvaring av bitcoins som du sköter själv
I dess enklaste form kan förvaringen av Bitcoin ska på ett papper där du skrivit ner två saker:
- Publik nyckel
- Privat nyckel
Något mer än det behövs egentligen inte för att du ska kunna komma åt dina bitcoins. Den publika nyckeln (public key) kan delas med andra medan den privata nyckeln (private key) absolut inte får exponeras och delas till någon. Den ska helst inte skapas online och inte förvaras i en dator eller ett moln på internet på grund av risk för stöld.
Här på WalletGenerator kan du skapa en unik paper wallet (pappersplånbok) offline och skriva ut på lokal skrivare. Du får då en snygg hopvikbar pappersplånbok.
Att förvara sina bitcoins själv innebär att det uppstår operativa risker, dvs risk för att du:
- Tappar bort dina nycklar
- Blir bestulen på dina nycklar
- Saknar backup av dina nycklar
- Förvarar backupen på samma ställe som dina nycklar och allting försvinner samtidigt (exempelvis vid brand)
- Att pappret du skrivit ner dina nycklar på blir oläsligt
- Med mera.. jag har säkert missat något här, kommentera gärna!
Att låta någon annan förvara dina bitcoins innebär istället att du får kreditrisker, dvs att den du anförtrott dina bitcoin åt lurar dig, går i konkurs eller har dålig koll på sina operativa risker och förlorar dina bitcoin av någon anledning ovan. Det är lite pest eller kolera och konsensus på internet lutar åt att det är bäst att förvara sina bitcoins själv men först måste man vara påläst så man förstår vad man gör och vilka risker man tar.
Det finns flera olika wallets, allt från heta plånböcker i dator och mobil till kalla plånböcker (cold storage) på papper eller på en Trezor som är det säkraste vi hittat. Vi beskriver Trezor mer i detalj i ett separat inlägg där vi förklarar hur du kommer igång. I korthet kan det sägas att Trezor är en minidator, liten som en bankdosa, som det inte går att installera virus på eller något annat. Det enda den gör är att sköta om din publika nyckel och privata nyckel och det krävs en bra pinkod för att komma in i den.
Att ha en wallet installerad på dator eller mobil är vanligt och användbart om man tänkt använda sina bitcoins för köp regelbundet. Risken här är att man kan få virus / trojaner som registrerar antingen det som syns på skärmen eller det du knappar in på tangentbordet och därmed får någon annan kontroll över din publika nyckel och privata nyckel. För den som accepterar risken är en bra app som vi själva har erfarenhet av Mycelium som finns till Android och iPhone.
För dig som inte vill förvara dina bitcoins själv finns handelsplatser
Det går att köpa och sälja bitcoins på handelsplatser och låta dem ligga kvar på kontot där. Det gäller i princip alla kryptovalutor. Då tar du risken att marknadsplatsen försvinner, tappar bort bitcoins, blir bestulen etc. Det har hänt flera gånger hittills och mest kända är Mt Gox som i början av 2014 förlorade 850 000 bitcoins, då värda $450 miljoner, idag värda ca $12,2 miljarder. Deras kunder önskar nog att de läst på och förvarat sina bitcoins själva. Även nu i december 2017 blev ett företag som säljer datakapacitet för bitcoin mining hackade. Företaget heter NiceHash och de förlorade 4 736 bitcoins, värda ca $67 miljoner. Marknadsplatser är nödvändiga för att köpa och själva kryptovalutor men för långtidsförvaring anses de vara osäkra.
Om du ändå ska förvara din bitcoins på en marknadsplats så kan det vara bra att veta att det cirkulerar rykten om att Bitfinex eventuellt fuskat med redovisningen och kanske inte har kvar alla kryptovalutor som de borde ha i förvar för sina kunder. Vi har dock använt dem i liten omfattning och det har gått bra än så länge men vi lämnar inga kryptovalutor där längre än några timmar.
Själv har vi använt oss av Coinbase och Kraken vid köp av kryptovalutor för svenska kronor och sedan flyttat ut innehav därifrån till egen förvaring. Vid köp av andra kryptovalutor för exempelvis Bitcoin eller Ethereum har vi använt Binance och KuCoin.
Lista över några marknadsplatser vi använt:
- Binance – En av de större handelsplatserna där du kan handla i princip alla kryptovalutor. Vi har än så länge bara stoppat in och tagit ut kryptovalutor härifrån.
- Kraken – Går att göra SEPA-betalningar (utlandsöverföring) inom EU helt gratis till Kraken i euro efter verifiering. Verifiering tar dessvärre flera veckor just nu efter att hemsidan låg nere 3 dagar i januari.
- Coinbase – Går att stoppa in pengar direkt med VISA till höga 4% avgift efter en mindre verifiering (fotografering av körkort) som går snabbt. De har även stöd för SEPA-betalning vilket betyder utlandsbetalning inom EU som är gratis om du gör den i euro. Det tar ungefär 1 bankdag, vilket är smidigt.
- KuCoin – Har några mer udda kryptovalutor som tokens på NEO-nätverket, mer om det i senare inlägg.
Det finns mycket fler marknadsplatser och vi kommer skriva mer om dessa och andra i senare inlägg.
Det flesta handelsplatser kräver att du använder Google Authenticator för säker tvåfaktorverifiering vid inloggning och transaktioner. Om du inte använt denna mobilapp förut så kan du läsa vår guide om Google Authenticator.
Uppdatering: Vi har nu skrivit ett längre inlägg om vilka handelsplatser vi använt och förklarat mer praktiskt hur man går till väga för att bli kund, verifiera sig och göra inbetalningar, uttag och köp. Läs mer om hur du handlar kryptovaluta på olika handelsplatser här.
Hur du köper och säljer bitcoins
Om du vill investera i kryptovalutor för lite större summor ska du absolut köpa riktiga kryptovalutor och förvara dem själv. Det gör du med fördel på Kraken.com där du efter registrering och validering kan göra en EU-betalning till deras tyska bankkonto och helt gratis och därefter köpa på deras handelsplats. När du väl köpt bitcoins så gör du ett uttag i bitcoins till din privata plånbok.
Det finns dock andra alternativ som förklaras här nedan.
Bitcoincertifikat på börsen
I din svenska aktiedepå, ISK-konto eller kapitalförsäkring kan du köpa BITCOIN XBT som är ett certifikat som ska följa kursen för bitcoin. Detta är förenat med andra risker och du har aldrig rätt till några riktiga bitcoins. Det okända företaget XBT Provider är emittent och de som lovar att certifikatet ska följa bitcoinkursen. De har en garant som heter Global Advisors (Jersey) Limited som är ännu mer okända och som ska rycka in om XBT Provider går i konkurs eller missköter sig. Den som ser till att det alltid ska finnas ett pris för att köpa och sälja är Mangold Fondkommission, inte heller de känns som de mest stabila av banker att luta sig mot när det blåser. Trots allt detta är det här en mycket populär produkt som vuxit till enorma volymer. Det finns motsvarande för Ethereum som heter Ethereum XBT.
Bitcoin som CFD (hävstångsprodukt)
Om du vill köpa bitcoin med hävstång så kan du använda CFD:er (contracts for difference) som exempelvis IG Markets tillhandahåller nästan dygnet runt. IG Markets är en välkänd och mycket seriös aktör på CFD-marknaden och är noterade i London på börsen där. CFD:er innebär i korthet att du inte köper underliggande tillgång utan det är IG Markets i det här fallet som lovar dig en utveckling i linje med hur underliggande tillgång utvecklas. Det är alltid hävstång när man handlar på IG Markets men de kallar det istället för säkerhetskrav. För att köpa en bitcoin krävs ett säkerhetskrav på 30%. Läs mer på deras hemsida.
Handla bitcoin mot kontanter
Fysiskt på träff med okända människor där ni byter kontanter mot bitcoin, om inte den starkaste av er tar alltihop förstås. Det har sina risker som är uppenbara. Det finns en Meetup i Stockholm som heter Stockholm Satoshi Square där folk träffas en gång i veckan för att handla bitcoin med varandra och snacka bitcoin. Vi har aldrig gått dit och vet inte hur det går till. Vet du får du gärna kommentera här nedan.
Överföring från en handelsplats till din privata plånbok
Säg att du köpt Bitcoin eller en annan kryptovaluta på en handelsplats som Binance. Du har också skaffat dig en egen plånbok (wallet) där du och endast du har tillgång till den privata nyckeln. Om du bestämt att det säkraste för dig är att du själv hanterar dina Bitcoins istället för att låta handelsplatsen ha dem på sina konton så behöver du göra ett uttag i bitcoins. Ett uttag av kryptovaluta görs på handelsplatsen för att flytta över dina Bitcoins eller den valuta det gäller till din privata plånbok. På engelska heter uttag withdrawal och det är denna sida på handelsplatsen du ska leta upp.
När du väl är på uttagssidan och valt rätt kryptovaluta som du vill ta ut, blanda inte ihop exempelvis bitcoin och bitcoin cash, så ska du kopiera och klistra in den publika nyckeln till din privata plånbok som du har hand om själv. Det kan vara en paper wallet eller så kanske du köpt en Trezor efter att ha läst vår guide om denna produkt. Oavsett plånbok så kopierar du den publika nyckeln och klistrar in på uttagssidan på handelsplatsen. Kopiera absolut inte den privata nyckeln.
När du valt belopp så dubbelkollar du att adressen (publik nyckel) blev rätt. Sen skickar du iväg transaktionen. De flesta sidor har hög säkerhet och kräver nån form av 2-faktorlösenord eller att du godkänner via ett mail att uttaget görs.
När uttaget är gjort på handelsplatsen så tar det en stund, beroende på hur snabba och automatiserade de är och beroende på vilken valuta det handlar om, innan du ser uppdaterat saldo i din privata plånbok. När handelsplatsen skickat iväg transaktionen kommer du kunna se ett transaktionsid som du kan använda för att spåra transaktionen, lite som man kan spåra paket på Postens hemsida. På vår sida Länkar hittar du länkar till sidor där man kan söka i blockkedjan och spåra transaktioner för alla kryptovalutor vi är intresserade av.
När du senare ska skicka bitcoin från din privata wallet till någon annan så kan du minska transaktionskostnaderna för bitcoin genom att följa vår guide.
Mer information
Vi kommer skriva fler inlägg som förklarar och visar mer steg för steg hur man gör olika saker. Hjälp oss att prioritera genom att kommentera vad du vill läsa mer om.
Så fort jag får tid över så ska jag läsa igenom hela din site och investera i krypto.
Tänkte följa din rekommendation på fördelning i olika valutor rätt upp och ned.
Stort tack för en bra hemsida
Tack för de vänliga orden. Roligt att du gillar sidan Patrik. Som du antagligen sett så är det rätt oroligt på marknaden just nu. Jag tror på kryptovalutor på lång sikt men det utesluter inte fortsatt nedgång den närmaste veckan. Det kan därför vara klokt att gå in stegvis över en tid. Lycka till!